Familie Vervoort

De familie Vervoort is groot. Ik heb ruim 4000 personen met die achternaam in mijn database, en maar een klein deel kan ik in een stamboom zetten. De oudste voorvader van Cornelis en Peter Vervoort die ik heb kunnen vinden, is Johannes Gerardus Vervoort, die rond 1665, 1670 is geboren.

De relatie met Waspik is wel duidelijk: Johanna de Jong was daar geboren en daar was dus ook het huwelijk. In juni 2017 heb ik op de begraafplaats van Waspik grafstenen gefotografeerd. Ik geef je de links van twee grafstenen van families Vervoort die in Waspik zijn overleden en begraven.

https://schier7.home.xs4all.nl/stamboom/grafsteenVervoortRoos.jpg https://schier7.home.xs4all.nl/stamboom/grafsteenVervoortde_Klijn.jpg

Mijn grootvader heeft nooit iets verteld over familie in Noord-Brabant. Ook mijn moeder, geboren in Dordrecht, wist hier weinig van, behalve het verhaal dat haar vader na de bevrijding van de zuidelijke provincies van Dordrecht naar familie in Noord-Brabant ging om voedsel te halen. Een van de familieleden die hij bezocht was een neef Piet, die op een verjaardagfoto uit 1953 staat. Verder geen details bekend. Merkwaardig eigenlijk, want in 1947 is mijn grootvader in verband met werk met zijn gezin verhuisd naar Oosterhout (NBr), niet ver van Raamsdonk en Waspik, waar toen vermoedelijk nog wel familie woonde. Daar is ook die verjaardagfoto gemaakt.

Lijntje Kroos en haar moeder

Van opoe Vervoort, of Lijntje Kroos, was bekend dat ze een buitenechtelijk kind was. Wat er niet bij werd verteld, was dat ze een oudere broer en zus had, en nog een jongere zus, bij wie allemaal geen vader staat genoemd in de geboorte-akte. Dus in totaal had Lijntjes moeder, Johanna of Anna Kroos, vier buitenechtelijke kinderen!

Anna Kroos werkte vanaf augustus 1856 in Lekkerkerk als dienstbode bij het echtpaar Adrianus van Dijk en Jacoba Soek. Die woonden daar pas 2 maanden. Ze woonden eerst in Hillegersberg, vroeger een zelfstandige gemeente, en vanaf 1941 een wijk van Rotterdam. Het jaar daarvoor had dit echtpaar een meisje gekregen, Maria, en dat overleed helaas toen ze pas 10 weken oud was. Daarna heeft dit echtpaar geen andere kinderen gekregen. Maar de dienstbode, Anna Kroos, kreeg tussen 1857 en 1863 wel 4 kinderen. Twee maanden voordat de laatste van deze 4 werd geboren, zijn Adriaan van Dijk en Jacoba Soek gescheiden.

Anna Kroos (1834-11-22) kwam in dienst (1856) op leeftijd 22 jaar. Adrianus van Dijk was toen 28 jaar, en zijn vrouw 40.

De moeder van Lijntje Kroos (opoe Vervoort) was Anna Kroos (doopnaam Johanna). Toen Anna Kroos 22 jaar was, in 1856, ging ze in Lekkerkerk als dienstbode werken bij een echtpaar, waarvan de man 28 was en de vrouw 40. Het echtpaar was niet bepaald rijk, en waarom ze een dienstbode hadden, weten we niet. Verder woonde er niemand in dat huis.

Een jaar later kreeg Anna haar eerste kind: Johannes (1857). De jaren erna volgden Sijgje (1858), Lijntje (1861) en Adriana (1863).

Ik vermoed dat de heer des huizes van alle vier de kinderen de vader was. De moeder van de heer des huizes heette Sijgje.

Twee maanden vóór de geboorte van Adriana is het echtpaar waar Anna Kroos werkte gescheiden.

In september 1863 trouwt Anna met de heer des huizes, Adriaan van Dijk. Er komen dan nog vier kinderen. Die heten Van Dijk en niet Kroos natuurlijk. Twee ervan zijn al jong overleden.

Samenvattend: opoe Vervoort had één broer, twee zussen, één half-zus Maartje en één half-broer Maarten. En volgens mij hebben die kinderen allemaal dezelfde vader.

Het tweede kind van Anna Kroos heette Sijgje. Lijntje was het derde kind. Toen Lijntje zelf kinderen kreeg, noemde ze de laatste dochter ook Sijgje.

Gisteren ontdekten we dat de naam Sijgje niet voorkomt in de familie van Anna Kroos. Maar de moeder van Adrianus van Dijk heette wél Sijgje! Nu vermoed ik al een paar jaar dat de werkgever van Anna Kroos de biologische vader is van die 4 kinderen. Maar dan ook nog die voornaam van het tweede kind erbij: dat kan geen toeval zijn!

In juli 1879 erkent Anna Kroos haar buitenechtelijk geboren kinderen, als de jongste van de vier 19 is. Om te begrijpen waarom ze dat deed, moeten we kijken in het oude Burgerlijk Wetboek. Daarin staat: wanneer een ongehuwde moeder bij de burgerlijke stand haar kind aangeeft dan is dat door haar erkend. Maar wanneer derden (getuigen, vroedvrouw) dat kind aangeven, zoals bij de vier kinderen van Anna Kroos het geval was, krijgt het kind de naam van de moeder maar is niet door haar erkend. Er is dan geen wettelijke 'verbinding' tussen hen beide en zij kunnen bijvoorbeeld niet van elkaar erven. De moeder moet persoonlijk op de burgerlijke stand haar kind gaan erkennen en dat kan zelfs na het overlijden van dat kind via de rechtbank gebeuren.